Rasinfo over de schapendoes

De schapendoes is een trouwe familiehond

Een does is vrolijk, schrander en leergierig, actief en erg sociaal. Kortom een echte familiehond met een grote “will to please” alhoewel een schapendoes ook best wel eens eigenwijs kan zijn. Hij heeft, zoals elke hond, een consequente opvoeding nodig en kan zo een echte kameraad zijn. Uw schapendoes doet graag alles met u mee: wandelen, fietsen, behendigheids- of gehoorzaamheids- cursus of samen op de bank televisie kijken.

Een schapendoes is ook dol op kinderen, maar let er wel op dat ze er steeds met respect mee omgaan. Iedere hond bijt van zich af als je hem echt pijn doet. Schapendoezen zijn van nature niet dominant, maar laten zich echter ook niet op de kop zitten. De schapendoes wil zijn baasje erg graag plezieren en daarom kan je hen ook het makkelijkst spelenderwijs opvoeden. Belonen met een snoepje, een knuffel of een vriendelijk woord werkt echt.

Verzorging van de schapendoes

Een schapendoes weegt tussen de 12 en de 18 kg, heeft een lange warrelige vacht en moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Hij heeft echter wel om de 2 à 3 weken een stevige kambeurt van ongeveer één uurtje nodig want anders gaat de vacht vervilten. Bij de schapendoezen is het verschil qua karakter tussen een reu of een teef niet zo erg groot. Teven zijn zeker niet makkelijker of liever dan reuen.

Karakter van de schapendoes

Reuen zijn meestal wat gelijkmatiger van karakter omdat ze minder last hebben van hun hormonen maar willen wel graag (als u het toelaat) tegen elke paal of boom hun poot optillen. Dit is typisch macho gedrag en kan je makkelijk afleren. Een teefje is wat wispelturiger dan een reu. Zij wordt ongeveer om de 8 maanden loops en dan verandert haar gedrag. Ze is dan vaak een beetje humeurig en wil niet eten. Een teefje is meestal wat kleiner dan een reu en is lichter gebouwd.